Maquinària

 

Per acabar, hem buscat la maquinària de síntesi de selenoproteïnes ja que trobar-la corrobora l'existència de selenoproteïnes. En els resultats obtinguts, tots els genomes de les espècies en les quals hem trobat selenoproteïnes tenen, com a mínim, quatre de les cinc proteïnes de la maquinària, excepte les espècies del gènere Plasmodium, que només en tenen tres (eEFsec, SecS i Secp43). No obstant, el fet de trobar maquinària no indica necessàriament la presència d'una determinada família de selenoproteïnes.

El fet d'haver trobat diferent nombre de proteïnes de la maquinària en funció de l'espècie de protist, ens condueix a preguntar-nos si algunes d'aquestes proteïnes tenen una funció redundant i per tant són prescindibles o si fan una funció específica en la síntesi d'una família de selenoproteïnes. Per exemple, trobem eEFsec en tots els genomes estudiats i Secp43 en tots els genomes excepte en G.intestinalis. En canvi, SBP2, Pstk i SecS es troben de forma intermitent.

D'altra banda, no podem fer afirmacions definitives únicament a partir de les nostres dades. Caldria un estudi que inclogués les dades de la resta de grups respecte la presència de cada família de selenoproteïnes en els genomes per a poder arribar a conclusions rellevants. A més a més, trobem que en espècies properes filogenèticament, el tipus de maquinaria trobada està molt conservat, de la mateixa manera que passa amb les selenoproteïnes.