Conclusions

El seleni és un element fonamental per les cèl·lules. Es troba contingut en les selenoproteïnes, les quals participen en reaccions redox a les cèl·lules. La funció més important per la viabilitat cel·lular en què participen és l'antioxidant, fet que provoca que una falta de seleni estigui relacionat amb processos cancerígens i d'envelliment cel·lular. Pel fet de tenir una funció tan important es sospita que molts organismes n'haurien de tenir.



A llarg d'aquest treball s'ha buscat si Perkinsus marinus conté selenoproteïnes.

En la cerca d'homologia entre selenoproteïnes conegudes i el nostre organisme s'han obtingut diferents resultats en funció de la proteïna analitzada. Com a selenoproteïnes s'ha trobat TR, SelH, SelI i Gpx1, mentre que com a homòlegs en cisteïna s'ha trobat SelR, msrA i EhSEP2.

Pel que fa a la cerca de les proteïnes de la maquinària de síntesi de selenoproteïnes, els resultats obtinguts han estat força interessants. S'ha trobat la presència de proteïnes totalment conservades, com eEFSec, tRNAsec i SPS2, en la resta només s'han observat alguns dominis conservats (SBP2, Secp43 i SLA/LP). Com que només es conserven alguns dominis d'aquestes proteïnes de la maquinària de síntesi, pot comportar diferències en la sìntesi de selenoproteïnes. A més el fet que no s'hagi trobat l'enzim encarregat de la fosforilació del seril-tRNAsec (PSTK) per la formació del tRNAsec, pot indicar que Perkinsus marinus té un altre sistema de fosforilació.

En quant a la cerca de noves selenoproteïnes no ha estat finalitzat degut al gran volum de dades, fet que ha complicat molt l'anàlisi. S'han obtingut 1721 alineaments de noves selenocisteïnes amb codons STOP o amb cisteïnes, però curiosament aquests alineaments només es donen per 58 querys, indicant un alt nivell de repetició.



Podem concloure que P. marinus té selenoproteïnes i proteïnes de la maquinària de síntesis, i que sembla tenir un sistema de fosforilació diferent. Pel que fa a noves selenoproteïnes podem concloure que caldria estudiar més a fons aquest 58 querys, ja que se'n hi podria trobar de noves.

 

Universitat Pompeu Fabra