Discovering Gavialis gangeticus selenoproteins

 

Resum

El seleni és un micronutrient essencial en diferents organismes però no el trobem en la seva forma lliure perquè posseeix una alta toxicitat. Però, podrem trobar seleni en forma de selenocisteïna (Sec) a les selenoproteïnes. Sec és codificat al genoma pel codó TGA, que també codifica pel codó STOP. A causa d'això, la identificació i caracterització de selenoproteïnes és complexa.

L'objectiu d'aquest projecte és la caracterització de les selenoproteïnes de Gavialis gangeticus. Per tal d'aconseguir-ho hem buscat per homologia amb selenoproteïnes conegudes de genomes d'altres espècies. Hem utilitzat com a referència el genoma d'aus perquè són els organismes filogenèticament més propers al gavial pels quals tenim notació de selenoproteïnes disponible. Concretament, hem utilitzat el genoma de Gallus gallus perquè al ser un organisme model probablement està més ben estudiat. Addicionalment, també hem utilitzat com a referència el genoma humà (Homo sapiens) perquè és el genoma més ben caracteritzat. Posteriorment hem buscat elements SECIS als gens predits.

Els resultats mostren la caracterització d'un total de 22 selenoproteïnes, 11 proteïnes de la maquinària de síntesi i 13 homòlegs de cisteïna al cocodril Gavialis gangeticus. A mode de conclusió, aquesta investigació representa un avanç en l'estudi de selenoproteïnes, ja que aporta nou coneixement sobre espècies que encara no s'havien descrit.