Conclusions


L'anotació de selenoproteïnes homòlogues o, en el seu defecte, homòlegs amb cisteïna en el genoma de protistes recentment seqüenciats, és un punt essencial per comprendre la importància d'aquestes proteïnes tant a nivell evolutiu com funcional. La conservació evolutiva d'aquestes proteïnes en determinats microorganismes, ja siguin homòlegues amb selenocisteïna com amb cisteïna, així com la conservació de la maquinària necessària per expressar-les s'ha demostrat en els darrers anys. Aquesta conservació juntament amb la despesa metabòlica que comporta, denota que puguin ser de gran importància biològica. Tanmateix, és important entendre perquè altres organismes prescindeixen d'aquestes proteïnes.


Concretament, l'objectiu en aquest projecte era analitzar la possible presència d'homòlegs de les selenoproteïnes GPx i FrnE en catorze protistes seqüenciats recentment. Els resultats han mostrat la presència homòlegs de les dues selenoproteïnes en F. Cylindrus, i de la GPx en S. artica . A més, hem trobat diversos homòlegs amb cisteïna, en el cas de la GPx a A. laibachii, L. donovani, P. capsici i T. congolense. Així com diversos homòlegs amb cisteïna de la FrnE a C. fasciculata i S. artica. A més, s'han estudiat la presència d'elements SECIS, necessaris per la codificació del codó UGA en l'aminoàcid selenocisteïna, i de la maquinària necessària per a la incorporació d'aquest i la síntesi de selenoproteïnes.


Amb la realització d'aquest projecte hem adquirit els coneixements necessaris per fer ús de programes com el Perl, creació de pàgines web en HTML, ús de diferents bases de dades com NCBI i l'ús de les comandes de UNIX. A més, volem remarcar la utilitat d'automatitzar processos, ja que tot i l'esforç d'aconseguir els scripts necessaris i que funcionin, aquests permeten evitar teclejar manualment ordres repetitives i un cop obtingut el script es pot repetir el procediment de forma ràpida si apareix algun problema. Finalment, hem comprès la importància de les noves tecnologies per tal de poder processar la gran quantitat de dades que cada vegada s'obtenen a més velocitat.


Finalment, volem remarcar la importància de l'anàlisi de seqüències genòmiques per tal d'estudiar la importància de determinades proteïnes i regions del genoma mitjançant la seva presència en diferents genomes. A més l'estudi de les diferències en seqüències homòlogues permet establir relacions evolutives.