Abstract Introducció Materials i Mètodes Resultats Discussió Bibliografia

  • Abstract
  • En la majoria de malalties del sistema nerviós central es produeix una ràpida degeneració axonal anomenada Wallerian, però els axons dels ratolins C57BL/Wlds n'estan protegits ja que presenten un gen protector. El seu mRNA codifica per una proteïna quimèrica que consisteix en 70 aminoàcids provinents de Ufd2 a l'extrem N-terminal i 302 aminoàcids de D4Cole1e a l'extrem C-terminal. A la unió entre ambdós, hi trobem un àcid aspàrtic.

    La proteïna Ufd2, s'expressa sobretot en el teixit nerviós; mentre que D4Cole1e, té un patró d'expressió generalitzat per tot l'organisme. La proteïna quimèrica resultant té un pes molecular de 43KDa i la seva expressió es dóna predominantment en teixit nerviós ja que es troba sota el control del promotor de Ufd2.

    La protecció davant la degeneració axonal, es creu que ve donada per l'augment de la síntesis de NAD(+) degut a l'increment de l'activitat Nmnat1 o bé, pel rol d'ubiquitinació que exerceix Ufd2 durant la degeneració axonal. La propera meta en aquest àmbit, serà determinar si la protecció requereix de la seqüència Ufd2, de la de D4Cole1e o bé, si són ambdues les que hi juguen un papar rellevant.