Home   Introducció   Materials/Mètodes   Resultats   Discussió   Referències

  

INTRODUCCIÓ


En el complex món dels ecosistemes, trobem relacions entre els diferents membres que el componen, com per exemple: simbiosi, parasitisme, comensalisme, etc. En el cas d'algunes espècies del regne vegetal trobem relacions del tipus simbiòtiques entre la planta i algunes espècies de bacteris del gènere Agrobacterium. Per tal de resoldre el repte que se'ns planteja en aquest projecte, ens basarem en l'estudi dels plàsmids d'Agrobacterium rhizogenes i tumefaciens.

Dins del T-DNA del plàsmid A. rhizogenes es localitza, entre d'altres gens, l'ORF, la funció del qual és desconeguda.

A partir de la seqüència codificadora del gen ORF 8 del nostre i d’altres plàsmids, i la regió upstream que conté el seu promotor, l'objectiu d'aquest projecte serà intentar esbrinar la seva funció fent servir totes les eines de cerca d'homologies al nostre abast i la seva aplicació sobre les bases de dades de seqüències i de dominis protèics.


A.rhizogenes:


La infecció per aquest bacteri causa una malaltia que cursa amb el desenvolupament d'arrels en cabellera que es caracteritzen per tenir un comportament plagiotròpic, molts pèls absorvents, una gran capacitat de creixement i estar molt ramificades.

El seu material genètic està distribuit en un cromosoma principal que conté, entre d’altres, gens implicats en la infecció (Chv), i un plàsmid. Aquest plàsmid s'anomena Ri i està format per la regió vir i el T-DNA.

La regió vir és la responsable de la transferència del T-DNA a la cèl·lula vegetal, mentre que el T-DNA és alló que es transfereix.

Aquest T-DNA està dividit en dos segments: dret i esquerre (R i L) que codifiquen per a diferents gens. El segment R conté els gens responsables de la biosíntesi d'opines i d’auxines, mentre que el segment L conté els gens rol responsables de la formació d'arrels transformades.



A.tumefaciens :

La infecció per aquest bacteri causa una malaltia que cursa amb el desenvolupament del que es coneix com a Agalla de corona, que consisteix en el desenvolupament de tumoracions de teixit callós.

El seu material genètic està distribuit en el cromosoma principal i un plàsmid. El cromosoma conté els gens responsables del procés d’infecció (Chv) i altres implicats en la biosíntesis de citoquinines. El plàsmid s'anomena Ti i està format per la regió vir i el T-DNA.

La regió vir és la responsable de la transferència del T-DNA a la cèl·lula vegetal, mentre que el T-DNA és allò que es transfereix. Aquest T-DNA està flanquejat per l'extrem dret (BD) i l'extrem esquerra (BI). Només el DNA contingut entre aquests extrems és transferit a les plantes i provoca el desenvolupament de tumors degut a que els gens que conté codifiquen per a fitohormones (auxines i citoquinines) i per a proteïnes per a la síntesi d'opines.






Home   Introducció   Materials/Mètodes   Resultats   Discussió   Referències